Galerilerde ve müzelerde akustik konfor, sergilenen eserler ve kürasyon kadar önemlidir. Doğru akustik yalıtımı olmayan sergi salonlarında, ziyaretler rahatsız edici bir deneyime dönüşebilir.

Fotoğraf: İstanbul Modern Sanat Müzesi

Muhteşem sanat eserlerinin bulunduğu bir sergide kendinizi bir esere odaklanmış, sessizlikte uzun uzun izlerken bulduğunuzu hayal edin. Siz eseri ve sanatçının ne anlattığını anlamaya çalışırken kalabalık bir grubun sergi alanına geldiğini düşünün. Dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici bu senaryo ne yazık ki sıkça karşılaştığımız bir durum. Galeriler ve müzeler gibi büyük bir alana yayılan ve sert yüzeylere sahip yapılarda meydana gelen yankı ile uğultulu bir ortam oluşması kaçınılmaz. Bu yazımızda, galeri ve müzelerdeki akustik konforun nasıl sağlanabileceği ve bu alanların ziyaretçi deneyimini nasıl etkileyebileceğini inceleyeceğiz.

Müze ve Galerilerde Ziyaretçi Deneyimini Akustik Çözümler ile İyileştirmek

Galeri ve müzeler, ziyaretçileri için önemli kültürel ve eğitici deneyim sunan mekanlardır. Bu deneyim bireysel gerçekleştirilebileceği gibi grup halinde ve anlatımlı olarak da gerçekleşebilir. Eğitici ve kültürel deneyimlerden daha çok verim alınabilmesi için sağlanması gereken belirli unsurlar vardır. Bu unsurlar; ortam sıcaklığı, doğal ve yapay aydınlatma, iç mekan hava kalitesi ve akustiktir. Bu 4 konfor unsuru belirli standartları sağlayamayacak düzeyde ise, ziyaretçiler rahatsız edici deneyimler yaşayabilir. Termal kontrol, aydınlatma ve iç mekan hava kalitesi neredeyse tüm yapılarda dikkat edilen konular olsa da, akustik konfor müze ve galerilerde olduğu kadar ön planda tutulmayabilir. Yoğun ziyaretçi ağırlayan galeri ve müzeler gibi kültür yapıları için akustik konfor, bütünsel deneyimin kalitesi için olmazsa olmaz bir kriterdir.

Akustik Kontrol Yönetimi Stratejileri

Fotoğraf: İstanbul Modern Sanat Müzesi

Galeri ve müzelerde akustik konfor sağlamak için farklı çözümler kullanılabilir. Bu çözümler arasında akustik kaplamalar, tavan panelleri, duvar kaplamaları ve zemin malzemeleri gibi çeşitli uygulamalar yer alır. Bunlar, projenin özel gereksinimlerine bağlı olarak, en uygun tasarım kararları dahilinde uygulanabilir.
Akustik konforun sağlanmasında, ziyaretçi sayısı ve yoğun zaman dilimi gibi faktörler dikkate alınarak etkili bir akustik kontrol yönetimi stratejisi belirlenmelidir. Yapının maksimum kapasiteye ulaştığı ziyaretçi sayısı ve en yoğun olduğu zaman dilimleri, bu hesaplamada önemli rol oynar.
Bu stratejik yaklaşım, galeri veya müzenin en yoğun saatlerinde bile, yani ücretsiz ziyaretlerin yapıldığı zamanlarda ve tatil günlerinde bile, gürültü seviyesinin kabul edilebilir sınırların üzerine çıkmamasını sağlar. Bu profesyonel yaklaşım ile ele alınan sergi mekanlarında, ziyaretçiler gürültüden rahatsız olmadan mekanın keyfini çıkarabilirler.

İstanbul Modern Sanat Müzesi: Sonaspray ile Gürültüsüz Sanat Deneyimi

Fotoğraf: İstanbul Modern Sanat Müzesi

İstanbul Modern Sanat Müzesi, dünyaca ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan, ilk kurulduğu Karaköy’de yer alan yeni binasında yaklaşık bir senedir aktif durumda. İstanbul ve modern Türk sanatının önemli yapıtaşlarından biri olan müze oldukça fazla ziyaretçi ağırlamakta. Geniş bir alana yerleşen ve kalabalık gruplara ev sahipliği yapan projede hacim akustiğinin düzenleme uygulamasını Adım İnşaat gerçekleştirmiştir. Projenin ihtiyaçlarına ve tasarımına uygun olarak, Adım İnşaat, 6600 metrekarelik bir alana Sonaspray SP özel dokulu akustik kaplamayı uygulamıştır. Bu kaplama, yangına dayanıklı yapısı ve hızlı uygulama avantajlarının yanı sıra, sürdürülebilir ve insan sağlığına zarar vermeyen bir seçenektir. Yüksek akustik performansa sahip olan Sonaspray, uygulandığı alanın derzsiz ve bütünsel yüzey görünümüne sahip olmasını sağlar. Sonaspray, tasarım ve performans açısından oldukça etkileyici sonuçlar sunar.

ADIM İnşaat ile Akustik Konfor

Adım İnşaat, 2012 yılından bu yana dünya lideri markaların akustik ses sönümleme ve ses yalıtımı çözümlerinin yetkili temsilcisidir. Çeşitli endüstrilere hizmet veren Adım İnşaat, müşterinin ihtiyaçlarını ve mekanın özelliklerini dikkate alarak en uygun hacim akustiği çözümlerini sunar; akustik kontrolün projelendirilmesi ve uygulamasını gerçekleştirir.

Olağanüstü Akustik Performans ve Mükemmel Sonuç: SONASPRAY

1980 yılından bugüne dünya çapında 100 milyon m2’nin üzerinde akustik kaplama uygulaması ile dünya lideri ürün.

Sonaspray derzsiz uygulanarak dekoratif çözümler oluşturan, yüksek uygulama hızına sahip, yangına dayanıklı, farklı renk ve dokuları bulanan, yüksek performanslı bir akustik kaplama malzemesidir. K13 markası ile Sonaspray 1960’lı yıllardan bugüne, Houston A.B.D. merkezli International Cellulose Corporation garantisi ile üretilmekte ve dünya çapında yaygın olarak uygulanmaktadır. Farklı renk ve doku seçenekleri ile Sonaspray K13 yeni inşaat projelerinin yanısıra kullanılmakta olan mekanların akustik niteliklerinin iyileştirilmesi için avantajlı bir çözümdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir